Witajcie
:)
Ostatnio zapanowała moda na tarty i my chyba także złapałyśmy tego bakcyla. Tym razem postanowiłyśmy zrobić tartę wytrawną z marchewkami i porem, polaną sosem śmietanowo-serowym. Czy nie brzmi to wspaniale?:) Zapewniamy Was, że smakuje równie dobrze. Dużym plusem jest też to, że o ile nie zjecie jej całej na raz, może spokojnie poczekać 2-3 dni. Taka tarta jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego obiadu, więc bardzo ją polecamy.
Ostatnio zapanowała moda na tarty i my chyba także złapałyśmy tego bakcyla. Tym razem postanowiłyśmy zrobić tartę wytrawną z marchewkami i porem, polaną sosem śmietanowo-serowym. Czy nie brzmi to wspaniale?:) Zapewniamy Was, że smakuje równie dobrze. Dużym plusem jest też to, że o ile nie zjecie jej całej na raz, może spokojnie poczekać 2-3 dni. Taka tarta jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego obiadu, więc bardzo ją polecamy.
Składniki:
250g mąki
100g zimnego masła
2 łyżki wody
2 marchewki
2 pory (białe części)
2 łyżki oleju
200ml śmietany 18%
2 jajka
100g startego żółtego sera
sól, pieprz, tymianek, oregano
Przygotowanie:
1.
Z mąki, masła, wody i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i
włóż do lodówki na godzinę. Formę do tarty wylep ciastem, ponakłuwaj je
widelcem i piecz przez 15 min w temperaturze 200°C.
2.
Marchewki umyj, obierz i pokrój po skosie na kawałki. Białe części pora
pokrój w półplasterki. Warzywa przesmaż na oleju (zacznij od
marchewki), aż trochę zmiękną. Wyłóż je na podpieczony spód.
3. Jajka rozkłóć, wymieszaj ze śmietaną, startym serem i przyprawami. Wylej na warzywa. Wstaw tartę ponownie do piekarnika i piecz ok. 30 min. (wierzch powinien być ścięty, a boki ciasta przyrumienione)
Nasze oceny:
Basia: Tarta smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno - obie wersje mi pasują. Muszę ją zrobić następnym razem z podwójnej porcji, bo bardzo szybko znika z talerzy . Moja ocena: 9/10.
Julka: Dzięki próbowaniu nowych smaków, tarty wytrawne lubię już prawie na równi z tymi słodkimi :) Moja ocena: 8/10.
takie tarty na pewno są przepyszne i ja nie dziwię się wcale, a wcale, że moda na nie zapanowała.. nareszcie! :)
OdpowiedzUsuńPołączenie smaków w waszej jest wytrawne i tak pasuje do mojego kubka smakowego <3
Marchewkowo-porowa? Istne niebo! :)
OdpowiedzUsuńSuper smaki :-) wygląda rewelacyjnie :-) z chęcią taką spróbuję :-) pozdrawiam wieczorową porą :-)
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja, nie tylko wygląda dobrze, ale i pewnie świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńMusi być smakowita, prezentuje się znakomicie! Chętnie wypróbuje Wasz przepis:))
OdpowiedzUsuńO rany! jak ona się prezentuje! pyycha!
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńModne, nie modne, ważne że smaczne :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione smaki w tarcie ,pycha.
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na nadzienie, tarty wytrawne też lubię coraz bardziej :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńModa modą, ale pomysły na rózne wsady do tart są czasem warte gwiazdki, więc Wam ją daję z przyjemnością. I pozdrawiam sympatyczne dziewczyny
OdpowiedzUsuńlubie takie dania- można dodać to co sie lubi lub zrobić przegląd lodówki:)
OdpowiedzUsuńWarzywna tarta, to co lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, mniam!!! :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tarty, są łatwe i dają szerokie pole do popisu. Pozatym łatwo je zabrać do pracy na obiad. Twoja wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPrześliczna tarta, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDawno takiej nie jadłam. Aż zgłodniałam, pycha.
OdpowiedzUsuńOstatnio nic,tylko słodkimi tartami się zajadałam,ale jak tu przejść obojętnie obok słonej wersji w dodatku z sosem śmietanowo-serowym-uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i rzeczywiście bardzo udana :)
OdpowiedzUsuń